tisdag, augusti 07, 2012

Viña Pedrosa 2009

Vina Pedrosas lite enklare vin utan lagringsbeteckning som crianza, reserva etc. Bland spanska producenter tillhör Pedrosa de mest klassiska och pålitliga, eller, producenten heter egentligen Bodegas Perez Pascuas men det känns enklare att säga Vina Pedrosa då alla viner utom ett heter det.

En ren tempranillo från lite yngre stockar än de bättre vinerna, 12 månader på fat.

För att vara ett enklare vin är det imponerande bra med dov väldigt strukturerad doft med cederträ och en järnig mineralkänsla som påminner en del om en ung, outvecklad Pauillac. Dov komplex frukt som har framtiden för sig, plommon, lite fat, kaffe. Inte någon modern känsla av överambitiöst rostade nya fat, klassiskt och stramt.

Tät komplex smak, ungt och lite oförlöst men redan nu väldigt bra. Mörk frukt, cederträ, blyertspenna, mörk choklad, lite gräs. En Ribera för de som gillar klassisk Bordeaux. Väldigt välgjort vin.

5 kommentarer:

Vintresserad sa...

Hej, det är kul att du skriver "en Ribera för de som gillar klassisk Bordeaux". Vi besökte Perez Pascuas för dryga 10 år sedan och fick bla med oss en magnum 1995 Riserva som sedan avnjöts hemma med ett par "Bdx-orienterade" vänner och alla var närmast lyriska! Så vi kan bara instämma att detta är välgjorda viner i en klassisk form. MVH - Vintresserad (Peter)

Korkdragaren sa...

Kul att höra, det var som sagt även mitt intryck. / I

Lessrof sa...

Kul att hitta detta inlägg dagen efter egna provningen av 2006 Viña Pedrosa Reserva. Tänkte bordeaux vid första sniffen men blev bortkollrad av de höga syrorna. Har dålig koll på Ribera del Duero. Räknas denna som traditionell eller modern producent? Reservan hade i alla fall mycket rostade fat tyckte jag.

Korkdragaren sa...

Detta ses som en väldigt klassisk producent.

Anonym sa...

En av mina absoluta favoritproducenter i Ribera. Besökte dem 1995 och blev snudd på religiös när jag fick prova deras Perez Pasquas Gran Selleccion. Måste varit en senare 80-talsårgång.