lördag, mars 24, 2012

Matassa Blanc 2008


Matassa håller till i den lilla byn Calce i området Côte de Catalanes. Som namnet antyder är marken väldigt kalkrik här vilket märks i vinerna. Det här är enligt mig bland det mest intressanta och bästa området för vin i södra Frankrike, framförallt för vita viner. Matassa Blanc görs av 75% Grenache Blanc och 25% Maccabeu från gamla stockar och lagras på använda ekfat.

Doften har initialt ett klart biodynamiskt oxiderat stick vilket är synd då det döljer vinets övriga kvaliteter. Det intrycket försvinner en del med luftning och bortsett från det är doften väldigt komplex med gul stenfrukt, tropisk frukt, imponerande lite rökig och kritig mineralitet och
en lätt fin smörighet.

Väldigt trevlig smak med mängder av mineralitet och frukt i stil med doften. Kraften i frukten och en udd fattoner balanseras föredömligt upp av markerade syror. Mycket gott och framförallt personligt vin.

Det här vinet blev helt sågat av AoV liksom alla andra viner från samma vinimportör, Wine Trade. Vore man konspiratoriskt lagd skulle man kunna tro att det är för att de inte drar jämt, skickar inte in varuprover till deras genomgång av BS och liknande. Jag har svårt att förstå att man kan sänka det här vinet så pass som de gör.
Men, att inte skydda vinet från oxidering på grund av vidskepliga biodynamiska metoder är givetvis idioti. Och det förtar tyvärr en del av upplevelsen.

Inga kommentarer: