måndag, maj 16, 2011

Peregrine Pinot Noir 2002, 2004 och 2006.

Tre årgångar av en bättre Pinot Noir från Nya Zeeland. Det var ansenliga mängder flaskor framme så minnesanteckningarna är inte så fullödiga.


2002: Rejält utvecklad med svamptoner, arrak, fin sötaktigt röd frukt och gammalt trä. Långt och komplext men hänger lite på fallrepet med mycket svamp och lite volatila arrakstoner.
Känslan av gammalt skeppsvrak stör en hel del och den har inte riktigt åldrats med behag.
Frukten finns kvar och det är ett riktigt gott vin men det börjar bli väl murrigt för min smak.

2004: Till skillnad från 2002 så har den här skruvkapsyl vilket gör stor skillnad. Tät och väldigt fin Pinotfrukt, djupt komplex och viss mognad med ett uns dova mosstoner men inte alls samma känsla av svamp och skeppsvrak som 2002'an. Den här kan nog utvecklas positivt i några år till. Klart godaste vinet.

2006: Fin Pinotfrukt som kombinerar söt röd frukt med citrustoner, lite gräs, choklad, kaffe och balanserade fattoner. Gott men ännu ungt vin som behöver några år till för att riktigt blomma ut, rätt syrlig och aningens krävande i nuläget. Dag två har det mildrats betydligt. Tät frukt med ett fräscht citrusbetonat syrabett, gräs och choklad.

Genomgående väldigt bra och välgjorda Pinot Noirviner som levererar bra Pinot för pengarna men som väntat inte når upp till Feltonnivå. Det är ytterst sällsynt att hitta den här kvaliteten i Bourgogne för 249 kr som de här kostar och det är Bourgogne som ligger närmast i stilmässig jämförelse. Så det får ses som ett väldigt bra köp.

Inga kommentarer: