onsdag, maj 11, 2011

Coume Gineste 2006

Coume Gineste är Domaine Gaubys vita toppvin. Består av ungefär hälften vardera av Grenache Blanc och Grenache Gris från 60-åriga stockar.

Från att ha varit lite väl kyld och stum öppnar den upp sig och får en väldigt djup och intressant doft av örter, gul stenfrukt, viol, petroleum, lite fattoner, anis och väldigt fina mineralnyanser. Väldigt bra och annorlunda, gissningar runt bordet landar mest runt Chenin Blanc. Att vit grenache kan ta den här skepnaden är inte normalt.


Tät och fet smak med distinkt karaktär av mer ovanligt slag. Djupt komplex och fascinerande smak av örter, fet fin frukt, mineral, bra syra, blommighet som drar mot viol. Väldigt bra men grovt överprissatt. Gästerna med bred samlad vinkunskap tycker att ett pris mellan 250-300 kr känns rimligt. 740 kr som det faktiskt kostar ungefär (i Sverige) är helt koko, men bra är det.

6 kommentarer:

Anonym sa...

vinet i sig låter intressant (jag har en fäbless för att testa atypiska viner), men för 740 :-/

Till den svenska prissättningens försvar måste jag ändå säga att en sökning på wine-searcher pekar på en europeiskt pris (inklusive skatt) på €70-€80, och då är det svenska priset inte helt fel (som det ofta blir) - men det hndrar inte att det är helt koko :-)

-anders

Ezra sa...

Ja, det är inte det svenska priset som är saltat utan helt enkelt en effekt av tillgång och efterfrågan.

Kan Gauby få så pass mycket för sitt toppvin så tar han det, sen tyckte inte någon av oss att det ligger i paritet med vinets verkliga kvalitet. Men det är det bästa vita vinet från området jag druckit.

Anonym sa...

Sen måste jag då fråga från en annan synvinkel:

Var vinet tillräckligt bra och annorlunda för att förtjäna att man köper en flaska bara för att få dricka en gång? :-)

Eller: skulle du ta in det på restaurang för det priset?

-anders

Ezra sa...

Nja, dessvärre inte. Jag råkade snappa upp det för ett lägre pris så för oss var det ok.

Däremot är vinet under, Vieilles Vignes-buteljeringen, värd att köpa.

Anonym sa...

hmm... det verkar som att din och min kommentar försvann. men tack för din "heads up" om det överprissatta vinet :-)

-anders

Ezra sa...

Ja, vad var det för fuffens. Ett inlägg och de två senaste kommentarerna försvann. Som sagt, VV-flaskan är mer värd sitt pris.