måndag, november 11, 2013

Le Vieux Donjon 2008 och Garden Gully Syrah 2011

Le Vieux Donjon 2008
2008 ses som en något svag årgång, sånt brukar jag sällan bry mig om. En bra producent gör, nästan, alltid bra viner. Donjon 08 är bra, det tar ett tag för den att lyfta då den öppnar lite stumt. Efter nån dryg halvtimmer öppnar den upp sig med läskande fräsch rödfruktig smak av röda bär, rostade örter och tobak. Inte stort men väldigt gott, kommer nog utvecklas flera år. Att den får dyngspö av nästa vin är inte vinets fel, de flesta skulle få det.

Garden Gully Syrah 2011
Jamsheed är en relativt nystartad firma som har rönt mycket uppmärksamhet. Stockarna till det här vinet är från slutet av 1800-talet. Vinerna jäses med hela klasar.
Det här är andra gången jag dricker detta vin och det är verkligen helt galet bra. Doften är massivt expressiv med supertät aromatisk frukt utan att bli svulstigt, kött, brända örter, mängder av steniga drag, fat, läder. Sjukt imponerande.

Smaken är massiv men lyckas att kännas slank och fräsch trots sina 14,5 % alkohol, syran är hög och vinet känns som en turboversion av en Hermitage på toppnivå. Uttrycket i detta är verkligen förföriskt.

Det är inte ofta jag tycker att 399 sek är mer berättigande än för detta vin, det känns billigt jämfört med vad en Hermitage på motsvarande nivå skulle kosta. Ett nytt favoritvin och djupt fascinerande, det här en helt ny stil och nivå för Australiensisk syrah. Andra har också gillat detta, här och här.

Inga kommentarer: