lördag, maj 11, 2013

Knox Alexander Pinot Noir 2008 (Au Bon Climat)

 Au Bon Climat är lite av en favoritproducent av framförallt pinot noir. Stilen är inte svulstig eller forcerad utan har oftast en bra fräsch balans. Knox Alexander tas från några av deras bästa lägen i Bien Nacido, ett av deras bättre viner döpt efter Jim Clarendens son som klockar in på föredömliga 13,5 %.

Det börjar lite stumt även om frukten är rätt massiv, först är det bara insmickrande sötaktig frukt som gäller. Efter lite luft lyfter det flera kliv och får en alldeles bedårande orientalisk kryddighet åt sandelträhållet, blommor, en känsla av mulljord, apelsinskal och fina krämiga fattoner. Imponerande bra pinot med stort djup som ändå är helt fräsch, bästa amerikanska pinot jag druckit på mycket länge. De har numera ny importör och denna tas inte in i nuläget. Perfekt drickfönster.

4 kommentarer:

Finare Vinare sa...

De har faktiskt bytt importör 2 ggr på senare tid.
Först till Fondberg och nyligen till Enjoy. SB-lanseringarna i maj kom via Fondberg men för restauranger säljs de redan genom Enjoy.

Gillar också stilen hos Au Bon Climat, även chardonnayn är riktigt snygg och mineralisk.

Korkdragaren sa...

Verkligen! Har inte hört om det, det står inte en rad om Au Bon Climat på Enjoys hemsida. Provade deras viner på Kaliforniska vindagen senast, då hos Fondberg.

MartinW sa...

Sitter med en ytterst trevlig flaska bon climat (09) i den tropiska natten. Lätt men inte enkel. Rödfruktig men inte det minsta porrig. Helt min pinot!

Mvh

Anonym sa...

http://www.enjoywine.se/sortiment/knox-alexander-pinot-noir/

Denna och tre till från ABC lanseras 2:a September i beställningssortimentet.
Utöver detta har vi tagit in två viner från Qupé samt ytterligare 5 nya viner från Kalifornien. Mest intressant det mousserande från J Vineyards i Russian River.

Mvh Enjoy Wines.