söndag, februari 19, 2012

Barbaresco ”Serraboella” 2005 (Cigliuti)


Cigliutis Serraboella har jag sprungit på några gånger tidigare men inte kommit mig för att testa närmare. Det här är anmärkningsvärt bra, inte lika traditionell som den ypperliga Rinaldin tidigare i vintras men nästan lika bra. Massivt fruktig vilket känns oväntat för en Barbaresco från 2005. Djup fin komplexitet med mängder av röd frukt, tjära, menthol, lite fat, citrustoner, rosor och nyponblommor. Enormt bra doft och helt tillgänglig.

Smaken är givetvis rätt krävande ännu men jag har inga som helst problem att dricka det här redan nu. Lång och tät med stort djup av röd frukt, menthol, finfina syror och alldeles lagom modernt anslag med balanserade fattoner. Storartad Barbaresco.

Visst kostar det en del men jag tycker ändå att det här är ett kap, det här är billigt för en så pass högt presterande Nebbi. Stark rekommendation.

4 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Instämmer helt. Vi har umgåtts med det här vinet fyra gånger nu, och det är verkligen en pärla. Visst är frukten framfusigt semi-modern i uttrycket men de har haft vett nog att inte dränka den i fat. En flaska kvar, intressant att se vad som händer med några års lagring.

Italienska viner sa...

Man har ju hört en hel del gott om denna vid det här laget. Både 2004 och 2006 finns hos Gerbola i Kpnhm.

http://gerbolavin.dk/vinshoppen/rodvin/

Båda dessa BORDE ju rimligen vara ännu bättre, men av din beskrivning av nollfemman låter det som de andra årgångarna har en tuff uppgift.

/Patrik

Finare Vinare sa...

Vi hade möjlighet att testa 2004 och 2005 parallellt hos Moestue förra hösten. De är väl egentligen ungefär lika goda, men nollfyran har en större och strävare tanninstruktur som är ämnad för längre lagring.
Nollfemman var ännu mer öppen och charmig i en direkt jämförelse.

Ezra sa...

Ja, det var så jag också minns det. Framförallt hur den stod ut kvalitetsmässigt bland en mängd andra Nebbisar runt samma prisläge. Jag har beställt en låda till så jag kan följa utvecklingen.

Dags att börja dricka vin igen efter ett långt uppehåll.