onsdag, juli 13, 2011

Sieferer Sussenberg Riesling Beerenauslese 1976 (Freiherr von Schorlemer), Puligny-Montrachet ”En la Richarde” 2001 (Domaine d'Auvenay)

Fortsätter lägga upp viner från förra helgen med de två huvudnumrena av de vita vinerna. Pulignyn blev, inte oväntat, kvällens vin.


Sieferer Sussenberg Riesling Beerenauslese 1976 (Freiherr von Schorlemer)
Djup mörk färg tyder på rejält med ålder.
Extremt moget, karamelliserade nötter, blodapelsin, nougat, kryddor, kamomill, oljig skifferton men inte alltför bensinig. Väldigt gammal Riesling känns som en säker gissning.


Väldigt komplext med långt gången mognad. Väldigt låg syra som gör att jag undrar om det är en ren Riesling, finns Österrikare i den här stilen med olika druvor, men doften indikerar ren Riesling. Mandelmassa, kanderade apelsinskal, grönt te. Väldigt gott men konstigt mogen för en 76'a.

Puligny-Montrachet ”En la Richarde” 2001 (Domaine d'Auvenay)
Att dricka d'Auvenay är alltid en högtidsstund, den här visste jag vad det var. En la Richarde är en liten lott inklämd mellan Folatieres och Chevalier, på pappret alltså en villagebuteljering men i realiteten håller denna Grand Cru-nivå. Anses av en del d'Auvenaykännare vara hennes främsta vita vin.

Öppnar lite slutet men strax vaknar det till liv och visar hur bra ett vin kan vara. Enorm, verkligen helt enorm komplex doft med en exotisk kryddighet som drar mot sandelträ, djup oljig mineralkänsla. Jodiga ostronskal, blommor och så mycket djup att det inte riktigt går att sätta ord på upplevelsen. Det går inte på knock utan allt handlar om finstämt djup och balans.


Smaken är fyllig med en längd och ett djup jag inte har upplevt sedan den förra En la Richarde. Den här är minst lika bra men inte lika utvecklad. Oljigt krämig med underbar mineralig fräschör som balanserar upp all frukt och snygga fat. Vitt vin blir inte bättre än så här, bara annorlunda.

Inga kommentarer: